Έτοιμο να κάνει ένα βήμα στο ζήτημα της τροπολογίας για την επαναφορά δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές Πολυμελούς Πρωτοδικείου, στην οποία αντιδρούν σφοδρά οι δικηγόροι, είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η κατάργηση ή τροποποίηση του μέτρου ενόψει των επικείμενων αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Οι δικηγόροι είναι έτοιμοι για δυναμικές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα που επιβάλλει ουσιαστικά την υποχρέωση σε αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έχουν υψηλό οικονομικό αντικείμενο (άνω των 250.000 ευρώ) να καταβάλλει ο εναγόμενος πολίτης δικαστικό ένσημο περίπου 8/1000 του επίδικου ποσού. Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι με αυτό τον τρόπο αποκλείονται πολίτες (που δεν διαθέτουν τέτοια ποσά) από τον φυσικό τους δικαστή. Ο αντίλογος είναι πως με αυτό τον τρόπο θα κατευναστεί η «δικονομανία και οι άσκοπες αγωγές».

 

 

Θα επανεξεταστεί

«Tο υπουργείο Δικαιοσύνης θα επανεξετάσει την πρόσφατη επανεπιβολή του δικαστικού ενσήμου στις υποθέσεις τακτικής διαδικασίας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΠολΔ». Αυτή η φράση που χρησιμοποίησε  ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, μιλώντας στην 35η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), αλλάζει όμως τα δεδομένα. Ο υπουργός επισήμανε πως η επανεξέταση αυτή θα γίνει, από την νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που ο ίδιος εξήγγειλε πρόσφατα στην ειδική ημερίδα της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που έγινε στο ΕΒΕΑ.

 

Πηγή: dikastiko.gr